by
on
under
Permalink

12.9.2023 – Rada vedení ŠESTKY

(Dazul) Den před následujícím počinem mi od Hanny přichází zpráva: Ahoj Dazule, už víš od Irči, ale posílám zvadlo od Pepy (učí se s Canvou, ale šikovný, snaží se a jde mu to), pošleme informaci, jakou formou bude online a počítáme s Tebou touto formou:-)

Po té, co se po táboře odstoupil vůdce ŠESTKY Tovaryšek, se nejpočetnější, 6. koedukovaný oddíl vsetínského střediska, ocit de facto bez oficiálního vedení. Ale díky tomu, že tradiční družinový systém, základní kámen dobrého skautského oddílu, v ŠESTCE funguje dobře, začalo v podstatě ihned fungovat jakési neoficiální „vedení“, ve kterém se angažovali i někteří členové 6. odskautského klubu, který širší neoficiální společenství ŠESTKA zahrnuje.

I když jsem se ři prázdninových jednáních držel stranou a nijak nezasahoval, přesto jsem považoval za slušné dát vědět čím bych byl ochoten pomoc já osobně a svou nabídku (zajištění několika akcí pro 6.K + správu oddílového sportovního vybavení na  vodu) formuloval písemně a poslal OR. Někteří členové našeho 6.OS klubu celoročně aktivně pomáhají 6.K : Kikina, Danka a Hanny vedou kateřinickou družinu vlčat a světlušek, Bobina se stará o střediskové účetnictví, a tak i já rád pomůžu svou troškou do mlýna : -) Zřejmě na nákladě toho jsem dostal pozvánku na úterní OR v DBCB, a že o moji účast je skutečně zájem, mi potvrdil Pepa zasláním odkazu na připojení se k oddílové radě online, protože jsem doma hlídal nejmenšího Kubu, když se Irča, za vedení Benjamínů v 6.K účasnila téhle porady osobně.

Po technické stránce (videohovor) jsem se OR účastnil takto prvně v životě. Hned na úvod jsem utrpěl zklamání, že jsem nikoho z fyzicky přítomných neviděl, protože na zařízení v DBCB byla vypnutá kamera, takže jsem nevěděl kdo se porady účastní a byl jsem odkázán pouze na identifikaci podle hlasu těch, kteří promluvili (mluvili-li všichni zúčastnění). Obdobně to bylo u připojené Káji a Dity, které měly u svého připojení jen fotku. Takže o 50% vjemu (vizuální kontakt), jsem byl po celou část jednání ochuzen. V kontextu toho, že jsem několikrát ztratil i zvuk, na mne tahle moje premiéra neudělala úplně dobrý dojem. Působilo to na mne trochu jako taktická diplomacie typu: pozveme, umožníme být při tom, ale jen na 50%, abychom měli alibi. Předesílám, že při své limitující znalosti a téměř nulovém používání videohovorů v praxi, nedokážu přesně rozlišit úmysl, neznalost a objektivní technické potíže : -)

V době OR jsem si musel odskočit a vyvézt Myšáka s kolem, vracejícím se ze své první družinovky u Štírů, z dědiny nahoru na paseky (na jeho kole ten kopec vyšlapat nelze). Takže o část OR jsem přišel i takto.

Ale z toho, co jsem mohl vyslechnout (a i 2x do jednání OR svým vysvětlením vstoupit) na mne porada působila dobře připravená. Za velmi pozitivní považuji i pozvání vedení střediska – Denindy (VS) a Hanýska (ZVS) – které bylo osobně přítomno a mělo možnost vše vyslechnout, pozorovat a také něco říct.

Novým vůdcem 6.K je Pepa, těch pár měsíců do dovršení jeho plnoletosti a složení patřiné zkoušky jej oficiálně zašťiťuje jeden z bývalých vůdců ŠESTKY Fanta. Zástupce Pepovi dělá Verik a Hanny.

Přítomní měli možnost presentovat čím jsou připraveni v průběhu nového oddílového roku ŠESTCE pomoc – od vedení Benjamínků, Světlušek a Vlčat, po pomoc se správcováním DBCB.

Není účelem, abych těmito svými poznámkami suploval zápis z OR, kde bude jistě shrnuto vše o čem se jednalo a co se dohodlo.

Specifikum ŠESTKY je, že trošku stojí mimo hlavní dění vsetínského střediska Junáka (přece jen je dědina Kateřinice cca 12 km od Vsetína) a především její velikost (i s OS téměř stovka registrovaných členů) a úplné spektrum výchovných kategorií v jednom (Benjamínci, Světlušky a Vlčata, skauti a skautky, roveři + oldskauti, kteří jsou naštěstí vyčleněni do samostatného oddílu). Pro „slabého“ vůdce to jsou samozřejmě slabé stránky, které zvládá obtížně ukočírovat. Ale pro „silného“ vůdce oddílu to jsou jednoznačně pozitivní stránky, kterými se může pyšnit jen málo oddílů v republice a které při citlivém řizení („vychovávat s důslednou laskavostí“) využije, aby udělal ŠESTKU ještě „silnější“ a odolnější vůči negativním vlivům zevnitř i z venčí. Aby udržel a posílil společenství, které bude i nadále generovat osobnosti, jenž budou ochotny a schopny se po čase ujmout jejího vedení. Po tom, co jsem na téhle OR nezprostředkovaně slyšel, mám pocit, že nový VO 6.K má našlápnuto na skutečně „silného vůdce“ (což se může, dle mých osobních zkušeností, projevit za minimálně 3 roky vedení oddílu). Moc mu to přeju a bude mi ctí mu (když mi dá vědět) kdykoliv podržet tašku.  

 

One comment to “12.9.2023 – Rada vedení ŠESTKY”
One comment to “12.9.2023 – Rada vedení ŠESTKY”
  1. Krásné sepsáno, jen prozradím, proč na našich online radách neochotně dopustíme kamery. Jednak na to nejsme vybavení a obraz není kvalitní, druhák (a to hlavně) kamera zhoršuje kvalitu přenosu. Čím víc spuštěných kamer, tím horší spojení. Takže se nejedná o „odbytí“ online účastníků, ale čistě o technicke rozhodnuti. My, co už máme svoje „první“ online za sebou už to bereme jako normální stav. Takže dobrý point, i tady můžeme do budoucna třeba něco zlepšit👍

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *