by
on
under
Permalink

28.4.2023 – koncert Karla Plíhala

(Dazul) Byl u nás Robin (dávný člen 4.CH Lvíčat) s rodinou, když přišla řeč na to, že na Vsetíně bude vystupovat Karel Plíhal, shodli jsme se s Irčou, že bychom si rádi dopřáli „kvalitní kultůru“ a Robin obratem objednal a zaplatil lístky pro ně i nás. Objednával to cca tři týdny před koncertem, ale dostala se na nás až desátá řada : -( V Malém sále vsetínského kulturáku (kde se koncert koná) to znamená, že když si přede mne sedne někdo mohutnější, uvidím maximálně horní polovinu hlavy sedícího Plíhala a s tím, že bych viděl prstoklad písniček se mohu rozloučit : -(

Prvně jsem Karla Plíhala naživo slyšel na Portě 83, na kterou jsem si odskočil do Plzně z tábora LVÍČAT na Šumavě, spolu s oddílovými druhy Pajdou a Fifou. Z jeho recitálu v přeplněné hale jsem byl tehdy totálně unesený. Dýchla na mne semaforská poetika jak jsem ji měl naposlouchanou z půjčených LP se scénkami a písničkami Suchého a Šlitra. Ale tohle bylo s famózní kytarou, nesmělým ale bravurním přednesem a nádechem úžasna. Díky jeho Pohádce jsem s dostal přes originál Ommadawn k poslechu Mike Oldfielda, přes Neopouštěj rám k originálu Vincent v podání Dona McLeana, … Brutálně mi rozšířil obzor. Jen jsem téměř vždy po poslechu Karla Plíhala minimálně týden nesáhl na kytaru : -( Nechápal jsem jak někdo, kdo pracuje jako topič v olomouckém divadle, si může tak fantasticky hrát s češtinou a plodit takovéto úžasné texty, udělat písničku nadupanou originálními melodickými linkami, ze kterých by popoví nádeníci udělali tři hity, a navíc to naživo zahrát tak, že by jej Al Di Meola, John McLaughlin a Paco de Lucía mohli přibrat jako čtvrtého na album Friday Night in San Francisco.

Nepamatuju si na kolika koncertech či recitálech Karla Plíhala jsem za těch cca 40 let byl, ale i dnešek byl pro mne malým svátkem. Už jsem se smířil s tím, že se stěží mohu přiblížit alespoň na pár kilometrů jeho hráčské virtuozitě, ale pochopil jsem, že si navzdory tomu mohu naplno užívat to úžasno, které komorním způsobem nabízí. 

Třípísničkový přídavek si zpíval celý sál (ač Plíhal není Spirituál kvintet ani Nohavica) a skvělé bylo i Karlovo vyznání Jiřímu Suchému. 

Písniček z koncertů i desek Karla Plíhala lze třeba na Youtube najít bezpočet, a tak si dovolím ještě citovat zlomeček z jeho básniček a hlášek, které jsem si z dneška zapamatoval:

„Mám rád filmy pro pamětníky, chodíval jsem na jejich premiéry.“

„Proletěl mi zubr zdí,
myslel, že to ubrzdí.
“   

„Jsem věřící na volné noze.“

„Opuchlý před hnízdem vosím
říkám vosám: „Další, prosím.“

„Máme samce dogy,
je úplně grogy.
Celou noc byl u fen
a teď žere brufen.“

„Jedu domů slzy roně
s taškou plnou třísek,
houpacího dal jsem koně
na nucený výsek.“

„Zveme bratry, zveme sestry,
ceny mírné, program pestrý.
Prožijete krásné září
s incestovní kanceláří.“

„Epitaf pro piloty malých sportovních letadel:
Ať je vám země ultralehká!“

„Samota je bílá paní,
projde zdí jak voda sítem,
občas projde i mým bytem,
volá na mě, ať jdu za ní.
Po dvou rumech s jedním pivem
projdu za ní každým zdivem.“

„Po dlouhé milostné předehře
nikdo se zbytečně nepředře.“

„Lamentace hajzlbáby na konferenci astrofyziků:
Plnou hlavu velkýho třesku
a na hajzlu nezvednou desku.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *