(Dazul) Setkání s přáteli ve státní svátek, který je mi ze všech státních svátků nejmilejší, je velmi dobrá volba. Tenhle termín je velmi exponovaný a většina pozvaných měla alternativní program, či je trápila nemoc, ale i tak se nás sešlo, včetně dětí minimálně 23, což lze považovat za početně přiměřenou společnost.
Když po několika hodinách dorazil i Kadajča se svou dvanáctistrunnou kytarou, bylo mi jasné, že se i zazpíváme a zahrajeme, což se taky stalo.
S každým rozlévaným vzorek mladého vína bylo víno krátce představeno. Nejčastěji se objevoval Muškát moravský, který byl vyšlechtěn ještě v bývalém Československu, ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě. Je to kříženec odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Do Státní odrůdové knihy České republiky byla tato odrůda zapsána v roce 1987 pod názvem MOPR, a v roce 1993 dostala současný název Muškát moravský.
Tohle jemně muškátové víno je prý vhodné jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře, hodí se i k mírně sladkým dezertům. Husí játra jsme sice neměli, ale vyzkoušeli jsme sýr máčený v medu, se kterým přijela Anželína a Vadym, prý to je tam u nich na Krymu dobrá pochutina při takovýchto příležitostech. A opravdu, moc mi to chutnalo.
Přechutnali jsme spolem 11 lahví dobrých vín a spát jsem šel kolem půl čtvrté ráno, společně se Zbyňou a Kadym. Dnešní noc nás v našem domě spalo 15, takže u snídaně nás bylo kolem stolu plno.
Všem přátelům děkujeme za příjemnou společnost a těšíme se, že snad i příští rok … : -)