by
on
under
Permalink

Proč mám obavy z umělé inteligence

(Dazul) Že by Velký bratr potřeboval ještě pořádně doladit některé algoritmy fungující v ostrém provozu, jsem i já naprostý laik pochopil, když jsem byl jimi dotčen.

V rámci automatické komunikace mi (zrovna jsem byl na táboře) dorazil mail, oznamující, že ač jsem od toho posledního, odeslaného s týdenním odstupem, na kanálu oddílových videí na YouTube nic nepřidával ani neubíral, našli na něm „opět“ porušení pravidel – „sexuální vykreslení nezletilých osob“. Domnívám se, že není nutno nikomu z těch, kteří více než čtvrt století sledují činnost našeho společenství, vysvětlovat, že je nemyslitelné, abychom natáčeli nahé děti (tak si „sexuální vykreslení nezletilých osob“ překládám do normálního jazyka já).

Ale abych objasnil širší souvislosti, cituji poslední mail:

From: YouTube <no-reply@youtube.com>
Sent: Friday, July 22, 2022 8:22 PM
Subject: PD, odstranili jsme váš kanál z YouTube

Dobrý den,
Při přezkoumání vašeho obsahu jsme našli vážné nebo opakované porušení našich pokynů pro komunitu. Z tohoto důvodu jsme váš kanál z YouTube odstranili.
Uvědomujeme si, že je to pro vás zřejmě značně nepříjemná zpráva, ale naším cílem je zajistit na YouTube bezpečné prostředí pro všechny. Když máme za to, že kanál závažným způsobem porušuje naše zásady, odstraníme ho, abychom chránili ostatní uživatele platformy.
Co říkají naše zásady
Obsah, jehož součástí je sexuální vykreslení nezletilých osob, není na YouTube povolen.
Jak to ovlivní váš kanál
Vás kanál byl z YouTube trvale odstraněn. V budoucnu nebudete mít přístup k žádným dalším kanálům na YouTube a nebudete moci kanály vlastnit ani vytvářet.
Máte-li další dotazy, neváhejte nás kontaktovat zde.
S pozdravem
Tým YouTube

Paradoxem je, že jsem 15.7.2022 optimisticky psal :

„Stal se malý zázrak. Po té, co byl 15.9.2021 „Velkým bratrem“ zrušen YouTube kanál s více než 500 videozáznamy z akcí ŠESTKY, dorazila 14.7.2022 ve 3:31 zpráva „Přezkoumali jsme podmínky, za jakých došlo k pozastavení vašeho účtu, a dospěli jsme k závěru, že je namístě ho obnovit. Znamená to, že účet je opět funkční.“
„Závadné videa“ 1997.06.05. – oddílovka, 2001.04.13.-16.4.2001 – RS Planina (2), 2001.04.21.-22. – výprava na Ivančenu, byly odstraněny. Nyní už si můžeš opět zavzpomínat, bez obav ze „závadného obsahu“ : -)
Přístupové heslo k seznamu videozáznamů rád sdělí Dazul.“
 

Psát dotazy a pídit se, které video je to závadné, když jsem tam od obnovení účtu žádné nedával, je samozřejmě zbytečné. Vše, co napíšu z české IP adresy nečte lidská bytost, ale cosi jako „umělá inteligence“. Před časem jsem četl, že lidští operátoři u „velkého bratra“ jsou výsadou zemí, které mají o pár set milionů víc obyvatel než Česká republika. Čechy řeší automat.

Stejně by mne ale zajímalo jak pracuje ten algoritmus, který během týdne strojově vyhodnotil obsah cca 500 videí diametrálně jinak. Proč Velký bratr zásadně změnil názor a mezi (minimálně 2x) prolustrovanými videi, které jsou na zrušeném kanálu umístěny několik let, dodatečně (tedy při té třetí lustraci) objevil jakési „závadné“. Že by netestoval všechny videa, ale jen nějaké náhodně vybrané? Nebo, že by chybně vyhodnotil možný záběr na sochu či obraz nahého dítěte, panenky, …? Nějaký pomstychtivý dobrák zlomyslně nahlašuje pomocí automatizovaných formulářů  „závadný“ obsah? Chyba systému?

Ať je to jak je to, výsledkem je, že jsem v menu www.oldskauti.cz opět odstranil odkaz VIDEOKRONIKA : -( A nezbývá mi než doufat, že jednou nebude podobný algoritmus rozhodovat třeba o skutečném, ne jen virtuálním životě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *