by
on
under
Permalink

Pro děti prchající z Ukrajiny …

(Dazul) Je dobré, když se nápady dotahují do konce. A tenhle nápad není z mé hlavy, ale z hlavy Zeta – Miloše Zapletala, autora sta knih vlastních i českých překladů (zejména E. T. Setona).

Drtivá většina těch, kteří s dětmi pracují dlouhodobě, zná 100% jeho světoznámou čtyřdílnou VELKOU ENCYKLOPEDII HER. Když jsme si se Zetem telefonovali v době, kdy probíhal OSEV, svěřil se jak jej trápí, že (vzhledem k svému zdravotnímu stavu) není schopen osobně nic podniknout v době, kdy byla Ukrajina napadena Ruskem. A zmínil několik nápadů, které by realizoval, kdyby viděl a mohl se pohybovat. Během cca půlhodinového telefonátu toho zaznělo dost, a já Zetovi slíbil, že využiji přítomnosti vůdců skautských oddílů z okresu Vsetín, kteří se setkali v našem Dětském bezbariérovém centru Březiny, abych s nimi probral alespoň jeden jeho konkrétní nápad – jak trochu zabavit ukrajinské děti, kterým se se svými matkami podařilo uniknout a jsou nyní v Česku.

Bylo to ve době, kdy jsme plánovali převážet uprchlíky z Przemyśle k nám (tedy před raketovým útokem na Javoriv, který je kousek na druhé straně hranice) a já si hned představil jak si Zetův nápad vyzkouším v praxi a získám nezprostředkovanou zpětnou vazbu. Jenže po raketovém útoku, příliv uprchlíků na blízkém hraničním přechodu do Polska výrazně oslabil a některá auta odtamtud odjížděla prázdná, a tak jsme odvoz nerealizovali.

Ale Zetův nápad na překlad několika her, které by si děti mohly hrát cestou vlakem, autobusem, autem či při nekonečných čekáních, bylo vhodné přesto dotáhnout do fáze vytištění. Zvláště, když mi dovolil použít pro tyto účely cokoliv z jeho úctyhodného díla a doporučil některé konkrétní věci (třeba z knižnice Skautské prameny).       

Při pozdější podvečerní diskuzi se zkušenými vůdci oddílů byl Zetův nápad podroben oponentuře (všecky děcka 10+ budou mít mobily a ty jim obstarají potřebnou zábavu, …) a – prošel : -)

Zkrátím to – díky Denindě a její akci „překlad“, kterou se svou rodinou zasponzorovala, dnes mohl vzniknout malý inspiromat her v ukrajinštině. Můžeš si jej stáhnout z tohoto odkazu >>>

Pár desítek výtisků zítra dáme do vsetínského Tranzitního centra pro uprchlíky, nabídneme jej do nově zřízené ukrajinské třídy na Vsetíně, … Pokud budeš umět přeložené hry nekomerčně využít, stáhni si je : -)

Pokud by tahle drobná publikace padla na úrodnou půdu, není vyloučeno, že by mohlo vzniknout její pokračování. A hlavně – Zet by jistě ocenil jakoukoliv zpětnou vazbu (třeba níže do komentáře – rádi ji předáme).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *