by
on
under
Permalink

NRG-5 vyzkoušeno

(Dazul) Přítel Paf mne před rokem či dvěma upozornil na vynikající knihu RUKA NOCI PODANÁ. Abych si ušetřil opěvování tohoto titulu, doporučím ti si poslechnout pořad Českého rozhlasu, kterak „Kolektiv pěti autorů ve svých textech radí čtenářům, jak se chovat při řešení různých kritických situací – například při blackout nebo přírodních katastrofách.“  >>>  Knihu bych doporučil jako „povinnou četbu“ všem roverům i oldskautům. Ve chvílích, kdy dopadají rakety pár set kilometrů východně od našich hranic je vhodné být připraven o trochu víc.

I pod dojmem četby RUKA NOCI PODANÁ jsem se rozhodl vyzkoušet NRG-5. NRG-5 je inzerováno německým výrobcem jako „nouzové jídlo – potravinová dávka“. Upozornil mne na něj také Paf, který tvrdil, že trvanlivost tohoto jídla je, díky speciálnímu vakuovému balení, údajně až 20 let. Navíc je úžasně lehké a skladné. Jedno balení tohoto nouzového jídla váží 500 g a ten balíček obsahuje 9 „dávek“ či „porcí“. Dokážu si tedy představit, že bych s 0,5 kg NRG-5 přežil v nouzi 3 dny.

Tahle potravina byla vyvinutá pro speciální účely i extrémní podmínky. Dá se jíst ihned po rozbalení „nasucho“ a nebo snadno rozmačkat a po zalití horkou vodou jako kaše. Paf říkal, že to je bez chuti a dá se to ochutit na slano či na sladko, ale mně to chutná mírně sladce. Při své první zkušební „dávce“ jsem neměl potřebu, to jakkoliv dochucovat. Ale dokážu si představit, jak dobře to může chutnat s nasbíranými malinami, jahodami, borůvkami či brusinkami.

Jedna „kostka“ zabalená ve vakuovaném plastovém obalu mne vyšla na 22,11 Kč, což je na „hlavní jídlo“ cena více než příznivá >>>. Upozorňuji, že se nejedná o žádný gurmánský zážitek, ale asi každý z nás zná, že hlad je skutečně nejlepší kuchař. Objednal jsem si pár kilogramů v prosinci 2021, ale dorazilo mi to až počátkem února 2022. Ale menší množství na vyzkoušení zřejmě nebude takový problém.

V kombinaci bedny NRG-5 s bednou MRE americké armády (mnohem chutnějších, ale výrazně dražších a s trvanlivostí o patnáct let menší) si umím představit, že bychom dokázali jako rodina pár týdnů přežít bez hladu.
2 comments to “NRG-5 vyzkoušeno”
2 comments to “NRG-5 vyzkoušeno”
  1. Mnohem lepší jak americké MRE jsou polská nebo ukrajinská, popřípadě ruská MRE. Důvody: vyšší kalorický obsah, podobné chutě jako máme my ( Slované).

  2. Uz návám, že české BDP je možná chutnější, ale je taky méně vybavené pro krizové situace (amíci mají v MRE lžičku, sirky, …) a hlavně je objemnější a 2x těžší. V případě, že to musím tahat na zádech, je moje volba jasná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *