by
on
under
Permalink

Čtyři a půl kila vzpomínek

(Dazul) Před dvěma hodinami jsem od Mirisa přivezl hromadu vytištěných KRONIK OLDSKAUTI.CZ – 2. a 3. díl (dohromady mají oba díly 1552 stran + obálka každého dílu). Původně měly být vytištěny do Vánoc, ale přivezli je až dnes. Pětadvacet výtisků každého dílu. Faktura z tiskárny ještě nedorazila, ale měla by činit něco přes 53000 Kč.

Od nasázení textů a fotografií do „knihy“, přes korektury, předtiskovou přípravu až po vytištění a vazbu v komerční tiskárně, je relativně dlouhá cesta. Zvlášť pokud takovýto proces absolvuješ jako amatér, který o tom ví asi tolik, co Hurvínek o válce.

Nedokážu odhadnout kolik hodin jsem strávil sázením KRONIKY, stejně tak jako neumím tipnout jak dlouho nad korekturami stránek proseděla Klíště, Kecka a pan Marek. Velmi podobné to je i s Mirisem, který se trápil s předtiskovou přípravou mnou dodaného podkladu. A protože jsme to všichni dělali zadarmo, nenapadlo nás si přidělávat další práci nějakou evidencí času, který jsme tomu věnovali. Stejně jako to drtivá většina z nás nedělá při vedení oddílu, družiny či jakékoliv jiné práce pro oddíl.

Ale protože mám občas tendenci srovnávat, říkal jsem si, že by možná bylo zajímavé zjistit, co by vydání 2. a 3. dílu KRONIKY v nákladu 25 kusů vyšlo, pokud by se dělalo na zakázku – tedy plně komerčně (což by bylo samozřejmě násobně ztrátovější než nakonec realizovaný způsob). 

Zapátral jsem na internetu a na základě aktuálně veřejných ceníků, které se mi podařilo najít – pro sazbu a předtiskovou přípravu >>>  a pro korektury  >>> jsem si poskládal:

 

2.díl (722 stran)

3.díl (830 stran)

sazba

         50 540 Kč

         58 100 Kč

korektura

         25 270 Kč

         29 050 Kč

tisk (bez dopravy)

         24 441 Kč

         28 097 Kč

celkem:

       110 251 Kč

        115 247 Kč

jeden výtisk (náklad 25 kusů)

           4 010 Kč

            4 610 Kč

 

Takže pokud bychom zaplatili všechny výše uvedené služby (nejen tisk), stál by jeden výtisk 2. a 3. dílu KRONIKY OLDSKAUTI.CZ  dohromady 8620 Kč.

 

Celkem korektura, sazba, příprava a tisk obou dílů (i s dopravou z tiskárny k nám): cca 215 960 Kč. Takže 1 výtisk 2. a 3. dílu by komerčně vyšel na 8 638 Kč.

Ale protože my to (stejně jako práci s dětma) komerčně neděláme, rozpočítáme pouze to,  co jsme skutečně platili – tedy tisk a dopravu. Což vychází za 2 i 3 díl cca 2 120 Kč (cca 4x méně než komerčně). Protože jsem tisk zafinancoval z rodinného rozpočtu, přisvojil jsem si i právo rozhodnout, že nebudu přenechávat jednotlivé díly samostatně, ale pouze společně 2. i 3. díl.

Majitel 1.-3. dílu tak bude mít 2288 číslovaných stran (cca 4,5 kg), které byly vytištěny pouze v nákladu 25 kusů (+ v každém dílu vlepené CD s převážně původními písničkami, které jsme si během čtvrt století nahráli). 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *