by
on
under
Permalink

15.-16.1.2021 – S děckama po Stínadlech

(Dazul) Skautské nadaci Jaroslava Foglara a Sdružení přátel Jaroslava Foglara (Bobo, Magda, Menhart a Olaf) se povedl doslova husarský kousek – v době coronové připravili skvělou městskou hru připomínající 80. výročí vydání legendárního románu ZÁHADA HLAVOLAMU (trvá do 8.3.2021). Mixují se v ní prvky z celé trilogie (Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta) a nestarší i nejmladší část naší rodiny se specielně k vůli ní vypravila do Prahy, kde vidina brzkého stmívání i velkoměsta bez davů turistů dávala tušit silný zážitek. A nyní, když píšu tyhle řádky, potvrzuji, že jsme si to Nik, Kája, Myšák, Irča i já opravdu užili.     

Před 80 lety stvořil Jaroslav Foglar svět Stínadel, Vontů, Jana Tleskače, ježka v kleci a samozřejmě Rychlých šípů, které nám pomáhají rozplést dávná tajemství. Vydejte se pátrat po otiscích Stínadel do staré Prahy. Stále tu najdete křivolaké uličky i zapadlá zákoutí skrytá ve stínu mihotavých lamp. Právě sem, mezi ulice Revoluční a Národní třídu, jsme umístili 25 předmětů ze stínadelské trilogie (níže). Najdete je ve výlohách obchodů, za okny domů apod. Pátrat po nich můžete na vlastní pěst, ale lepší je za pomoci herního zápisníku, který vás navede a místa upřesní. Navíc k nim přidá legendu a úkoly…“  >>> herní zápisník >>>

Nechtěnou symboliku mělo naše rodinné putování po stopách RYCHLÝCH ŠÍPŮ i tím, že téměř přesně před 82 lety (14. ledna 1939) se na zadní straně časopisu MLADÝ HLASATEL v pátém pokračování komiksového seriálu Jaroslava Foglara o Černých jezdcích s názvem »Černí jezdci dychtí po vlajce« poprvé sešel kompletní pětičlenný klub RYCHLÝCH ŠÍPŮ.

Myslím si, že by nebylo správné vyzrazovat některé chytáky a záludnosti této skvělé hry, ale co s čistým svědomím prozradit lze, je například to, že asi nejvíc předmětů a postav objevil nejstarší z našich malých dětí, osmiletý Myšák, který mne osobně překvapil znalostí některých detailů třeba s Tajemství Velkého Vonta. Společně jsme před rokem četli všechny tři skvělé Stínadelské komiksy nakreslené Marko Čermákem, děcka se mnohokrát dožadovaly jak černobílého televizního seriálu, tak i barevného filmu Záhada hlavolamu, Myšák pak několikrát usínal při všech verzích Stínadelských audioknih. Ale protože sledují, čtou a poslouchají i hodně dalších klasických dětských filmů, komiksů i knih, opravdu mne překvapily detaily, které si (narozdíl ode mne) dokázali vybavit. Nejsem si tak úplně jistý, že by si na obdobné detaily dokázali vzpomenout třeba z Harryho Pottera.      

V Praze jsem se, za socialistických časů před vojnou, pokoušel o studium na VŠ a něco málo jsem si městem prošel. Faktem ale je, že samotné Stínadelské centrum staré Prahy jsem si prošel až nyní. A byl jsem v Jiříkově vidění, protože takovou Prahu jsem skutečně nezažil. Obávám se, že naše nejmladší děti si ji takhle už asi taky nezažijí.

Děkujeme našemu prvorozenému, za poskytnutí azylu při nocování v Praze, nezapomenutelný herní večer u nadupaného PC pro jeho tři mladší „sourozence“, inspirativní gurmánský zážitek při indické kuchyni, skvělou snídaní a všechno ostatní : – ) 

     

 

4 comments to “15.-16.1.2021 – S děckama po Stínadlech”
4 comments to “15.-16.1.2021 – S děckama po Stínadlech”
  1. Bohužel jsi nezažil Stínadla v osmdesátých letech jako já. Sice to byla Praha špinavá, a plná lešení a plotů z vlnitého plechu, ale uvnitř domů, dvorků, pasáží a průchodů, které jsou teď uzamčené, obsazené obchody a kavárnami to bylo úžasné. A když začala zvonit Dunivá Kateřina…

  2. Pobýval jsem v Praze na podzim 1985 (než jsem měl dvě trapné příhody na přednášce marxismu-leninismu a pak pragmaticky vyhodnotil, že mi ve velkoměstě pšenka nepokvete). Ale koleje jsem měl na Blanici na Jižňáku a do „špinavého“ centra to bylo pro mne z ruky. Ale díky dezerci z VŠ jsem musel narukovat na vojnu a zažil stínadelské podzemí v Jihlavě : -)

  3. Nazdar, ze spousty fotek lze odpovedet na otazky z patrací hry, třeba kronika aj.
    Prosim, odstran, orizni to dulezite, zacerni nebo jinak uprav, at nezkazis hru ostatnim.
    Hra je do 8.brezna.
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *