Staré dětské časopisy

Sběratelství patří asi mezi oblíbené oldskautské aktivity. Už J.W.Goethe psal, že „Sběratelé jsou šťastní lidé„.

„Velkým mezníkem v mém životě bylo, když jsem se v roce 1982  odvážil zajít za svojí bývalou třídní účitelkou z 8. a 9. třídy ZDŠ (to už jsem byl dva roky ze ZDŠ pryč), pozdravit ji a poprosit zda nemá k zapůjčení nějakou skautskou literaturu, protože mne to zajímá. Věděla, že chodím do kvalitního turistického oddílu, ostatně – psala mi při ukončení devítileté školní docházky posudek. Vytipoval jsem si jí podle několika drobných narážek a sympatických drobností, že ke skatům zřejmě chová určité sympatie. To jsem ještě nevěděl, že její kolegyně, paní účitelka Pírková, která nás tehdy učila Občanskou nauku, je ženou velkého foglarovce Zdeňka Pírka. Paní učitelka Zatloukalová mi tehdy odpověděla, že nic nemá a já trochu zklamaně odešel. Určitě přemýšlela, zda to nemůže být z mé strany nějaká provokace, říkal jsem si a chápal ji. Jaké ale bylo moje překvapení, když mi maminka 29.7.1982 (to už jsem byl doma zpět z tábora) předávala hromádku časopisů Junák z let 1968 s tím, že tu tu pro mne nechala paní učitelka Zatloukalová. A že si to prý můžu nechat! Nevěřil jsem svým očím i uším. V posvátné úctě jsem listoval velkoformátovým barevným nultým číslem s kresbou Zdeňka Buriana,  ….. Nevěděl jsem co přečíst dřív. Byl jsem tehdy několik dnů nejšťastnějším člověkem pod sluncem.

junak

V témže roce se mi se spolužákem z průmyslovky podařilo vyměnit pět ročníků časopisů ABC za svázaný 32.ročník (1969-70) časopisu JUNÁK. Ostatní spolužáci si ťukali na čelo, ale pro mne to byla výhodná směna.  V té době už jsem spoluvedl oddíl a nebylo pro mne cennějšího zdroje inspirace pro to, kam oddíl směřovat.

Mimoděk tak byla nastartovaná má sběratelská záliba ve starých „dětských“ časopisech. Nejdříve se týkala výhradně časopisu Junák, později se přirozeně rozšířila na Mladý hlasetel, Vpřed, (Pionýrskou) Stezku, … Ve sběrně se mezi starým papírem občas daly sehnat úžasné poklady.

Při několka stěhováních jsem vždy převážel i banánovku se starými časopisy. Zvláště po revoluci jsem se naučil znovuvycházející časopisy kupovat a po přečtení nevyhazovat.  A tak místo jedné banánovky jsem stěhoval banánovky dvě.

Před několika lety jsem se ke své zálibě vrátil a začal systematicky shánět chybějící čísla Junáka, Vpředu, Hlasatele, Trampa, ABC, Pionýra, Sedmičky Pionýrů, Pionýrské Stezky, Pionýra, ….). Drtivou většinu mých novodobých přírustků starých časopisů kupuju přes dražební portál Aukro.  Prodávající jsem zatím nikdy neviděl a pravděpodobně ani nikdy neuvidím….“

1

Na webu www.detske-casopisy.cz se můžeš setkat přinejměnším alespoň s jedním titulem, který ze svého mládí důvěrně znáš a který tě pomáhal formovat.

Víš například jakým způsobem bylo oznámeno ukončení vydávání časopisu JUNÁK v červnu 1970? A jak na to vzpomíná tehdejší zástupce šéfredaktora Miloš Zapletal po čtyřicetitřech letech? Nebo že se psalo v Magazínu pionýrské SEDMICKY v roce 1989 o tom jak se v roce 1950 „junáci nějak rozpadli a už  si tolik nedovolovali“? Nebo jak vypadala mediální mapa skautských časopisů v roce 2011? A víš, že na webu existuje skvělá databáze ilustrátorů dětských časopisů i dětských knih?

Cílem webu je výměnným způsobem získat naskenované staré dětské časopisy a zpřístupnit je uzavřené skupině zájemců – badatelů a  sběratelů. Volně zpřístupnit všechny časopisy nelze k vůli ochraně autorskýh práv. Ale i náhodný návštěvník jistě najde spoustu zajímavostí i inspiraci kam směřovat staré dětské časopisy : -)

Web DETSKE-CASOPISY.CZ je zajímavé a užitečné retro.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *