K 20.výročí ŠESTKY vyšel časopis ŠESTÁK č.136

Právě nyní – v pátek 21.dubna 2017 v 16:15 – začíná v Dětském bezbariérovém centru Březiny slavnostní „oddílovka“ k příležitosti 20.výročí založení oddílu (1.schůzka se konala 19.března 1997).

Jako drobný dáreček pro zúčastněné staré i stávající členy oddílu (hosty nevyjímaje) je připraven specielní dvacetistránkový ŠESTÁK číslo 136.

Dnešní ŠESTÁK je naprosto jiný než předchozích 135 čísel. Je složen z fotografií alespoň nepatrně mapujících 20 let fungování ŠESTKY. A je téměř beze slov. K čemu slova …
Vy mladší, vyzkoušejte si nechat komentovat jednotlivé fotografie těmi oddílovými „pamětníky“. Zcela určitě uslyšíte pokaždé jiný příběh, který je v zákulisí oné fotografie. Shrnout celý oddílový rok do jedné nebo několika málo dochovaných fotografií není proto úplně snadné. Kdyby to bylo možné, vyhnul bych se tomu. Popravdě – vyhnout by se tomu šlo, ale pak by tenhle zvláštní ŠESTÁK nespatřil světlo světa.
Úkol to je těžší o to, že jiné emoce a vzpomínky vyvolá fotografie u toho, kdo byl u jejího vzniku a jiné u toho, kdo nemá páru o co se jedná. Ale to je už údělem fotografií.
I když oddílem prošlo za 20 let několik set ogarů a cérek, jistě pochopíš, že nebylo reálné vměstnat do tohoto ŠESTÁKU takové množství fotek :-)

Do ŠESTÁKU č.136 se vlezla více než stovka barevných fotografií.

 

Zvažoval jsem, zda vedení ŠESTKY nenavrhnu aby k 20.výročí vyšel ŠESTÁK SPECIÁL, který by byl kvalitně připravený (to znamená v klidu aspoň 1-2 měsíce práce) – podobně jako ten k 15.výročí. Ale protože vím, že „nevyžádaná rada se rovná urážce“, raději jsem tuhle radu zkousnul.

Ale ve středu 19.4.2017 v 13:00 mi volá Mája s nápadem, že by se takový ŠESTÁK hodil. Protože slavnostní oddílovka začíná už za 51 hodin jsem velmi opatrný s tím, abych to slíbil. Moje amatérská zkušenost s přípravou a tiskem oddílového časopisu mi zafixovala jednoduchou poučku – 1stránka = 1 minimálně hodina práce. Má-li mít časopis 20 stran, je to minimálně o 20 hodinách čisté práce. Do toho běžné povinnosti v práci i doma. A taky nějaký spánek.

Ale zadařilo se – ve čtvrtek 20.4.2017 v cca 15:00 je časopis dosázen,  opraveny překlepy a odsouhlasen tisk Ditou. Moc jsem toho sice nenaspal, ale snad se to vyplatilo. Tisk na barevné tiskárně by měl zabrat  8-10 hodin, ale u toho být nemusím. Ráno jen vše poskládám a sešiju.

Jenomže – EJHLE … ! Došel červený toner!  :-( Nový stojí 4.749 Kč a musí se objednat. Jsem realista, do zítřka jej náš dodavatel asi dodat nestihne :-( Moje záchrana je kateřinický obecní úřad! Volám Milanovi Valůškovi s pokornou prosbou o záchranu. Ekonom a účetní obce Kateřinice je velmi ochotný: „Pošli mně to a písni kolik toho potřebuješ.“ Během 5 minut je přes uschovna.cz 95 MB soubor pro tisk odeslán a já budu mít dnes klidné spaní, protože na Milana je spoleh :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *